Des de 1985 s’organitza una ruta de 26 km. anomenada Transèquia, en homenatge als treballadors que van construir, entre 1339 i 1383, la gran séquia que fins i tot en els nostres dies rega amb una gran quantitat d’aigua la ciutat de Manresa i que a més origina les Festes de la Llum, que se celebren cada any a Manresa el dia 21 de febrer.
Origen de la Transèquia
El nom Transèquia, deriva de la pròpia activitat que promou, seguir el recorregut de la séquia, a peu o amb bicicleta, des de Balsanery fins al Parcde l’Agulla en marea, passant per Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages.
Una construcció de gran mèrit
La Sèquia, considerada una de les principals obres d’enginyeria hidràulica de l’època medieval, és un canal construït en el segle XIV, per a portar l’aigua del riu Llobregat, des de Balsareny, fins a la capital del Bages. Projectada pel mestre d’obres Guillem Catà, quan es produïen grans sequeres, es va idear amb l’objectiu de crear una gran extensió d’horta.
Rutes de la Transèquia
Existeixen diferents rutes per a recórrer el camí Transèquia, totes igualment atractives:
- Els orígens de la Sèquia – Itinerari de Balsareny
- La Sèquia donis del Mes de la Sala – Itinerari pelBosc de la Sala
- Entre camps i aiguamolls del Pla de Bages
- El final de la Sèquia – Itinerari Sant Iscle – Parc de l’Agulla
- La ruta de l’aigua – Itinerari del camí dels aigües
Els 10 metres de desnivell que té el canal, converteixen la ruta Transèquia en un repte assumible per a tota la família i una excursió perfecta per a conèixer el territori. El nivell d’exigència de la ruta el marca el ritme i la forma seleccionada per a recórrer-la, a peu, corrent, amb bicicleta o fins i tot en bicicleta de mà … és una activitat que segur gaudiràs, Anima’t!
Recorda que molt prop de la ruta pots trobar el nostre restaurant, on podràs gaudir de l’autèntica cuina tradicional catalana